Enerzjy Koöperaasje Westergeast

Eerste aardgasvrije woning Triemen in samenwerking met Enerzjy Koöperaasje Westergeast

TRIEMEN – De woning van S. Y. Jorritsma in Triemen is sinds deze week aardgasvrij. Op het dak van zijn woning was geen ruimte voor meer zonnepanelen. Toch wilde hij graag van het aardgas af. De aanschaf van een luchtwarmtepomp was noodzakelijk om vrij van aardgas te kunnen worden.

Toen hij de mogelijkheid kreeg om deel te nemen in het postcoderoosproject van de Enerzjy Koöperaasje Westergeast (EKW) kon zijn droom werkelijkheid worden. De energie die nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen die door EKW geplaatst zijn op het dak van activiteitenboerderij en camping Hammerslag in Westergeest. Nu de warmtepomp geplaatst is kan het aardgas worden afgesloten. Daarmee is dit de eerste bestaande woning die in samenwerking met EKW los gekoppeld wordt van aardgas. De warmtepomp en het PV-systeem (zonnepanelen) zijn door het installatiebedrijf Donker Veenstra geleverd en gemonteerd. Het zonnepanelenproject kent meerdere deelnemers uit de dorpen Oudwoude Triemen en Westergeest. Deze deelnemers hebben een participatie in het zonnepanelenproject.

De groene energie die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt aan de energiemaatschappij Energie VanOns geleverd en o.a. weer gebruikt in deze aardgasvrije woning. EKW is wederverkoper van Energie VanOns en ontvangt hier een vergoeding voor. De opbrengst hiervan wordt aangewend voor duurzame projecten. Hoe meer deelnemers die echt groene energie willen afnemen via EKW hoe meer er mogelijk wordt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met EKW via info.enerzjy@gmail.com.Meer informatie op www.rtvnof.nl

Op de foto: V.l.n.r: Hein Adema (EKW), Dirk Johan Annema (Installatiebedrijf Donker Veenstra), Stef Jorritsma, Wierd Kooistra (EKW)