Enerzjy Koöperaasje Westergeast

Opstalovereenkomst voor het zonnedak getekend

WESTERGEEST- KOLLUM – Woensdagochtend 17 oktober 2018 werd bij notaris P.C. Kluitenberg in Kollum de opstalovereenkomst voor het zonnedak getekend tussen de Enerzy Koöperaasje Westergeast (EKW) en de fam. Hania van de Activiteitenboerderij en camping De Hammerslag in Westergeest. Hiermee werd het eerste collectieve zonnepanelenproject van EKW officieel bekrachtigd. Tegelijk is dit het eerste project in de gemeente Kollumerland.

Op de ligboxenstal zijn eind juli 200 zonnepanelen geplaatst en op een klein aantal na zijn alle zonneparticipaties verkocht. Hiermee mag het project met recht een succes genoemd worden. In de korte periode dat de panelen nu in werking zijn is er al meer dan een derde van een te verwachten jaaropbrengst aan stroom geleverd. Dit project valt onder de zogenoemde postcoderoosregeling.

Deelnemers kunnen al voor een laag bedrag zonneparticipaties kopen en daarmee bijdragen aan een betere toekomst, terwijl het intussen voor de deelnemers ook nog eens over de tijdsduur van 15 jaar een uitstekend rendement oplevert. Om dit project te realiseren is nauw samengewerkt met Noardlike Fryske Wâlden, Energiewerkplaats Fryslân, ECoop en het project is ondersteund door de provinsje Fryslân.

De doelstelling van EKW is de o.a. leefomgeving te verduurzamen door middel van o.a. het leveren / wederverkopen van lokaal opgewekte groene energie. Dit gaat via het eigen energiebedrijf opgericht door de drie overkoepelende organisaties van de lokale energiecoöperaties in de drie noordelijke provincies. Het energiebedrijf VanOns (voorheen Noordelijk Lokaal Duurzaam) zorgt voor een wederverkopersvergoeding voor de lokale energiecoöperaties als EKW, ter ondersteuning van lokale duurzaamheidsprojecten. Dit zonnedak is voor EKW hier het eerste voorbeeld van. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar info.enerzjy@gmail.com.