“De Poask” U.A.

Ús Enerzjy

Ús Koöperaasje

Logo Us KooperaasjeTerhernster Enerzjy Koöperaasje “De Poask” U.A. is lid van de koepelcoöperatie: Ús Koöperaasje, Ús Koöperaasje is samen met Groninger Energie Koepel en Drentse KEI eigenaar van het eigen energiebedrijf: Energie van Ons. In heel Friesland zijn op dit moment 40 energiecoöperaties aangesloten bij Ús Koöperaasje.

Energie VanOns

Energie – elektriciteit & gas – wordt niet door uw lokale energie-initiatief verzorgd of door de Poask of Ús Koöperaasje zelf geleverd. Daar hebben wij een speciaal coöperatief bedrijf voor opgericht, Energie VanOns. Energie VanOns is dé leverancier voor Noord-Nederland. Het energiebedrijf houdt de winst niet zelf; deze keren ze uit aan de aangesloten energiecoöperaties. Per klant krijgt Terherne namelijk €75,-, per jaar, om te investeren in het eigen dorp!

Waarom een eigen energiebedrijf?

In Nederland zijn er strenge regels verbonden aan het leveren van stroom en gas. Een partij mag alleen leveren als deze over een vergunning beschikt, verstrekt door de Autoriteit Consument & Markt. Tot nu hebben nagenoeg alleen grote partijen zo’n vergunning. Samen met de coöperatieve koepels in Groningen en Drenthe heeft Ús Koöperaasje bijna een jaar geïnvesteerd in het oprichten van zo’n eigen leveringsbedrijf: Energie VanOns. Energie VanOns is meer dan ‘gewone’ groene energie. De stroom wordt lokaal opgewekt door bijna honderd energiecoöperaties. Hoe ze dat precies doen, besluiten ze zelf. De winst vloeit terug naar de regio. Energie VanOns is onderdeel van een grote energiebeweging: VanOns. Door de krachten van lokale energiecoöperaties te bundelen, maakt VanOns lokale groene energie voor en van ons allemaal.